Skip to main content

Lucy Hartley Garden Design

From Minimalist to Full Flora
Home  Lucy Hartley  Services  Design Process  Testimonials  Gallery  Brandon Marsh  Parkridge  Show Gardens  Contact Lucy  Site Map   
Sloping Garden > New Build Garden > Front Garden > Long Narrow Garden > Town Garden > Planting > Habitat Walls > Small Pond > Containers > Creative Pruning >  
Long, Narrow Garden
 
Old and New Layouts

This garden is long and narrow. It was possible to look all the way to the sheds at the end. There was little interest and no urge to go into the garden except to get to the sheds. The new layout divides the garden from the steps into smaller areas: a small lawn initially, summer floriferous planting is to surround a curving path which then leads through an arch to a leafy, calming space under the canopy of two mature trees.

 














 
                                          



_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Planting

We re-used as much of the existing planting as we could.The phormium act as 'sentries' marking a subtle transition from one part of the new garden to another. The pleached beech hedge is largely kept but some breaks will be created so that the effective garden widens at key locations. There are three box balls which will be clipped into shape and provide winter interest. During the summer months they will be hidden by fragrant roses and billowing blue geranium.


_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

 
Into the Garden and Back

The old bench and chairs are painted vibrant colours. The new arch and trellis screens are painted natural browns to merge into the background.






The mirror breaks up a neighbour's garage wall and reflects the rose and clematis growing on a trellis hidden from the rest of the garden.




















       






The foxgloves were not part of the plan at this end of the garden but we thought we'd let them stay as they added a little wildness!